En mörk och iskall vinternatt. Fem män ute på öppet hav. När fiskebåten oväntat kapsejsar och livbåten följer med ner i djupet kan allt hopp tyckas vara ute. Men i sex timmar simmar en man för att nå land. En egentligen omöjlig bedrift.
Öppet hav skildrar de tankar och minnen som håller mannen igång medan kroppen allt mer avdomnad kämpar sig fram genom det femgradiga vattnet. Han konverserar med fåglar och andra djur han möter, och berättar roliga historier och anekdoter för sig själv. Sammantaget blir boken en berättelse om Västmannaöarna, en mycket speciell bygd med egna traditioner och minnen, som Turkrånet på 1600-talet när stora delar av befolkningen togs som slavar och såldes i Nordafrika, eller det stora vulkanutbrottet 1973, som tvingade befolkningen till fastlandet.
Precis som i Stormfåglar och Tunga moln berättar Einar Kárason i Öppet hav om en tragisk olyckshändelse och hjältemod. Öppet hav bygger på en verklig händelse år 1984 som blivit mycket omskriven och omtalad: Guðlaugur Friðþórsson visade sig vara ett medicinskt fenomen som klarade av långvarig nedkylning – men Einars bok vittnar också om humorns och minnenas omedelbara överlevnadsvärde.
Översättare: John Swedenmark
Förlag: Thorén & Lindskog Mer information.