top of page

Isländsk saga med säregna karaktärer och landskap

Alfred Arvidsson, bibliotekarie på Nordens Biskops Arnö, tipsar om Sjóns experimentella kortroman Skugga-Baldur. Artikeln publicerades först på Foreningen Nordens hemsida och publiceras här med författarens tillstånd.


Sjóns (Sigurjón Birgir Sigurðsson) roman Skugga-Baldur utspelar sig i slutet av 1800-talet i närheten av Reykjanes, där en flicka med Downs syndrom hittas ensam vid liv i en båt som har kantrat. Vi får sedan följa flickan Abba och botanisten och apotekaren Fridrik.


Skådar universums natur

Det som gör romanen till ett mästerverk är inte själva intrigen utan dess närmast visionära prosalyriska form som ger berättelsen dess liv. En episod som jag tycker fångar denna romans själ och hjärta är beskrivningen av Fridriks tid som apotekare i Köpenhamn, där han med hjälp av rusmedel och den samtida franska poesin (som innefattar Baudelarie, Alfred de Musset bland annat) ”skådar universums natur som är gjord av dikter”.


Det är nämligen precis så romanen skapar sitt kosmos. Med ett sinnrikt poetiskt språk, som för tankarna både till en slags romantisk surrealism och korthuggna eddadikter, växer historien fram i det tysta och samtidigt dramatiska isländska landskap där romanen utspelar sig. Här får vi både möta ”norrskenssystrarnas trollbindande färgrikedom över himmelens stora spelplats” och läsa om ”de västliga fjälltopparna där man kan se världsrymden som tindrar av stjärntecknet Svanen”. Men vi påminns samtidigt ständigt också om de isländska vädermakternas råhet då Baldurs jakthistoria, och så småningom slutgiltiga öde, är nära kopplad till det bistra isländska klimatet. Ett klimat där det ”viner i luften”, ”snön slår mot Baldur från alla håll” och ”älven rasar fram på våren med sådant djävulskt mod att det smutsiga jökelsmältsvattnet forsar över strandbrinkarna”.


Måleriskt sceneri

Med detta måleriska sceneri växer historien fram där Baldur Skuggasson, flickan Abba och fjällräven Baldur blir sagolika arketyper för godhet och ondska, liv och död, naturens skönhet och obönhörliga krafter. Detta trots att berättelsen utspelar sig i en historisk realistisk miljö.


Skugga Baldur är snabbläst och kort men lyckas ändå få med det mesta som gör en roman läsvärd. Den är både vacker och gåtfull, väcker stora etiska frågor och gestaltar sina karaktärer på ett mycket levande sätt. Skugga Baldur utkom 2003 och fick Nordiska rådets litteraturpris 2005. Boken finns utgiven på svenska i översättning av Anna Gunnarsdotter Grönberg på Alfabeta förlag.


Om författaren

Sigurjón Birgir Sigurðsson, känd under pseudonymen Sjón (“en syn”, “synen”) föddes i Reykjavik och är författare, poet och sångtextförfattare. Han debuterade redan som 16-åring med sin första diktsamling. Han har skrivit flera romaner och dessutom skrivit låttexter åt sångerskan Björk.

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page