Alkoholism och drogmissbruk är ett problem på Island liksom överallt annars, även om det värsta råsupandet har avtagit. Och hoppingivande många reser sig ur missbruket och kommer tillbaka. Detta skildras ingående i två böcker som snart utkommer på svenska: Ljuget av Linda Vilhjálmsdóttir och Tól av Kristin Eiríksdóttir, en bok som också är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris.
Linda, som har två diktsamlingar utgivna på svenska, Friheten och Det finstilta, skildrar i Ljuget (Lygasaga) hur en vild uppväxt övergår i en alkoholism som blir huvudsaken i livet och går ut över relationer och författarskapet. Tillnyktringen innebär också en stark självuppgörelse med den hon hittills varit, och med vad som format henne. Boken har beröringspunkter med vinnaren av Isländska litteraturpriset 2021: Den kalla aprilsolen av Elisabet Jökulsdóttir. Det är en självbiografisk skildring av hippieliv i Reykjavik på 1970-talet, och en isande skickligt genomförd beskrivning av den psykos som drabbar huvudpersonen.
Kristin Eiríksdóttirs bok tar sig an problematiken på flera nivåer, med starka interiörer från behandlingshem för alkoholister. Några går under, några reser sig och en blir till och med engagerad socialtjänstarbetare. Men ramhandlingen är en dokumentärfilm som tar lång tid på sig att bli färdig, av diverse skäl. Boken utkommer på svenska i vår, översatt av Arvid Nordh. Titeln på svenska är ännu inte bestämd.
Ljuget utkommer på Lil’lit förlag under hösten, och Den kalla aprilsolen finns utgiven hos Thorén & Limdskog, båda i översättning av John Swedenmark.